Universiteit Leiden

nl en

Simon Portegies Zwart in de Volkskrant over nieuw Jupitermaantje

Valetudo, zo hebben de astronomen het nieuw ontdekte Jupitermaantje genoemd. Het is een weerbarstig exemplaar dat dwars tegen haar soortgenoten in beweegt. In de Volkskrant reageert Leidse astronoom Simon Portegies Zwart op de bijzondere ontdekking.

Grote telescopen maakten de foto’s waarop de astronomen meerdere nieuwe manen ontdekten. Eén daarvan bleek bijzonder te zijn: ze draait in tegendraadse richting en heeft een scheefliggende baan. Portegies Zwart gebruikt supercomputers om het heelal beter te begrijpen. Hij is enthousiast  en ziet de Valetudo als een nieuwe uitdaging: ‘Mijn handen jeuken om met die Jupitermaantjes te gaan rekenen.’

De Volkskrant: Nieuw ontdekt Jupitermaantje beweegt als botsautootje tegen de stroom in

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.