Universiteit Leiden

nl en

Bloeiende Agave-bloemen in de Hortus trekken veel aandacht

De stengels van de Agave americana in de Hortus Botanicus staan in bloei. En dat is heel bijzonder, want dat is voor het eerst in de zestig jaar dat de Hortus de planten kweekt. Waarschijnlijk is de aanhoudende hitte de reden dat de Agaves nu toch tot bloei zijn gekomen.

Eigenlijk stond de Hortus op het punt om de planten weg te halen. ‘Het is net alsof ze dat hebben gehoord’, grapt Hoofd kassen Rogier van der Vlugt. Het warme weer van de laatste tijd heeft de Agaves goed gedaan. De plant komt van oorsprong namelijk uit droge gebieden in Mexico en Midden-Amerika. De bloeiende stengels zien er indrukwekkend uit: ze zijn wel acht meter hoog en zitten vol met honderden rechtopstaande geurige bloemen. Die bloemen zitten weer vol met nectar. ‘En daar hebben de bijen profijt van, want voor hen is het niet makkelijk om met deze droogte aan nectar te komen’, vertelt Rogier.  Bovenaan de stengels zoemen dan ook talrijke bijtjes.

Lees hier het originele persbericht van de Hortus Botanicus: De Agave bloeien… en dat is heel bijzonder!

De NOS – Hitte brengt plant Leiden na 60 jaar tot bloei

Omroep West – Bijzonder fenomeen in Hortus: imposante agave bloeit na zestig jaar

Leidsch Dagblad – Agaveplanten voor het eerst in zeker zestig jaar in bloei bij Hortus (video)

Eén van de bloeiende Agaves - Foto: Cunie Sleijpen
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.