Universiteit Leiden

nl en

Thijs Bosker in het NOS Radio 1 Journaal

Vrijdagochtend 8 juni was Thijs Bosker te horen in het NOS radio 1 journaal. Bosker (Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden) beantwoorde vragen over zijn expertise microplastics.

Schokkend?

Op Wereld Oceanendag verscheen een rapport van Green Peace met daarin slecht nieuws: in de wateren van Antarctica zijn sporen van microplastics gevonden. Dat is alarmerend. Volgens Bosker is dit echter niet heel onverwacht: ‘Waar we ook zoeken, op de bodem van de oceaan, op afgelegen eilanden, zelfs in bier en het kopje koffie dat wij nu drinken, daar zullen we waarschijnlijk microplastics vinden. Het schokkende van deze studie is eigenlijk dat het niet meer schokkend is. We verwachten microplastics overal aan te treffen, zelfs op Antarctica.’

Schadelijk?

Bosker beantwoorde verschillende vragen. Hoe komen de plastics daar dan terecht, en misschien wel belangrijker: hoe komen we er weer van af? Ook vertelt hij over de eventuele risico’s, al is daar nog steeds veel onduidelijkheid over. ‘We weten dat er in ieder geval blootstelling plaatsvindt, want ze zitten in het milieu. We weten ook dat ze zo klein zijn dat dieren ze kunnen opnemen. Ze komen dus in de voedselketen terecht. Of het nu daadwerkelijk erg is dat dit gebeurt, dat is de million dollar question: hebben ze negatieve effecten? Dat is op dit moment nog niet duidelijk.’

Beluister het hele interview met Thijs Bosker op https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal, aflevering tussen 6.00-7.00 uur. Het interview begint op 48:45.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.