Universiteit Leiden

nl en

Binnenste Buiten op bezoek bij de Hortus

‘Binnenste Buiten komt graag bij de Hortus in Leiden. Als in de vroege zomer veel planten en bloemen prachtig in bloei staan, is dat een mooie aanleiding voor een nieuw bezoek.’ En zo was de Hortus Botanicus te bewonderen in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het lifestyle programma bij KRO-NCRV.

Geitenkruid voor bodybuilders

Kaschef Rogier van Vugt neemt de kijkers mee langs de meest bijzondere en zeldzame planten van de botanische tuin. Buiten toont hij bijvoorbeeld een Japanse esdoorn die in 1860 door Franz von Siebold naar Nederland is gebracht en door Japanners wordt vereerd. Ook stopt hij bij een plantje dat in China bekend staat als het ‘Geile geitenkruid’. Een testosteronbooster die tegenwoordig door bodybuilders wordt gebruikt!

Schatkamer

Binnen in de schatkamer laat Van Vugt planten zien die normaal voor het publiek verborgen blijven. De planten die hier gekweekt worden zijn kwetsbaar en gevoelig. Hij neemt de cameraploeg mee langs een bloedklokje met rood nectar en zelfs een vegetarische vleesetende plant. In de uitzending legt Van Vugt haarfijn uit hoe dat precies mogelijk is. 

Nog maar één

Het hoogtepunt van zeldzaamheid is het struikje Stephanostema stenocarpum. Deze groeit in Tanzania en waarschijnlijk is er nog maar één in de wereld van over. Van Vugt hoopt dat er ooit nog een tweede wordt gevonden, zodat hij de twee planten met elkaar kan kruisen en zo de soort van de ondergang kan redden. ‘Dat maakt het heel bijzonder om te werken met planten, want je kan met een heel klein beetje moeite, heel veel betekenen voor de wereld.’

Bekijk hier de aflevering van Binnenste Buiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.