Universiteit Leiden

nl en

‘Wetsvoorstel minister Dekker kent alleen maar verliezers’

Minister Dekker kondigde een wetsvoorstel aan om de voorwaardelijke invrijheidsstelling aan te passen. Nu komen gedetineerden in aanmerking voor vrijlating na tweederde van hun straf. Als het aan Dekker ligt wordt die periode maximaal 2 jaar. Pauline Schuyt denkt dat deze wet alleen maar verliezers kent.

Pauline Schuyt.
Pauline Schuyt

‘Het is nu een recht om eerder vrij te komen,’ zegt hoogleraar sanctierecht en straftoemeting Pauline Schuyt in het NRC Handelsblad. ‘In principe komt iedereen in aanmerking voor vrijlating. Maar wie zich misdraagt en daarvoor een disciplinaire straf krijgt, kan niet vrijkomen.’

Het is wel zo dat er een aantal voorwaarden gelden bij voorwaardelijke invrijheidsstelling. Schuyt somt op NOS.nl een aantal mogelijke voorwaarden op: ‘Het kan zijn dat iemand een enkelband moet dragen, een gebiedsverbod krijgt, naar verslavingszorg of de reclassering moet. Het komt vrijwel niet voor dat iemand na twee derde van zijn straf vrijkomt, zonder aanvullende voorwaarden.’

Cadeautje

Voorwaardelijke invrijheidstelling wordt vaak een cadeautje genoemd, maar dat is volgens Schuyt echt een verkeerd beeld. ‘Bij een gevangenisstraf draait het er uiteindelijk om dat iemand na zijn straf gecontroleerd kan terugkeren in de samenleving. Daarom ben je in dat laatste deel van je straf wel buiten, maar niet helemaal vrij.’

Minister Dekker denkt dat de nieuwe wet voor langere celstraffen zal zorgen, maar volgens hoogleraar Schuyt is er een keerzijde. ‘Stel dat iemand achttien jaar zit en dan straks nog maar twee jaar voorwaardelijke vrij is, dan kan je die persoon maar twee jaar in de gaten houden. Daarna is hij echt vrij en kan je hem niets meer maken. Nu kan je hem nog zes jaar in de gaten houden. Terwijl hoe langer je vastzit, hoe moeilijker de terugkeer in de samenleving is.’

Schuyt verwacht dat het wetsvoorstel van minister Dekker averechts zal werken. Met die nettostraf in het achterhoofd zullen rechters door de nieuwe wet juist lichter gaan straffen.

Pauline Schuyt werd ook geciteerd door de Volkskrant. Daarnaast was ze onlangs te beluisteren in het VPRO radioprogramma ‘OVT’.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.