Universiteit Leiden

nl en

Paul Abels werpt een kritische blik op de ‘sleepwet’

NRC sprak Paul Abels, bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services, over zijn oratie over de nieuwe inlichtingenwet die vrijdag 16 februari om 16:00 plaats vindt in het volgeboekte auditorium in het Academiegebouw te Leiden.

Paul Abels vertelt in zijn interview over de “risico van politisering van inlichtingenwerk”, waarin hij uitlegt dat in de nieuwe wet ministers hun behoeftes mogen geven over wat zij belangrijk vinden. Volgens Paul Abels levert dat “een lawine wensen op, bijvoorbeeld de aanpak van terugkeerders, contra-spionage, cybersecurity, noem maar op”. Abels hoopt daarom dat de politiek de diensten hun eigen ruimte blijft geven. “Ze moeten niet op elkaars schoot gaan zitten. Er staat echt iets op het spel”, aldus Abels. Ondanks de kritiek gaat Paul Abels vóór de wet stemmen tijdens het referendum op 21 maart. “De wet zorgt voor een noodzakelijke aanpassing aan ontwikkelingen op het gebied van internet en kabel. Ook legt ze de basis voor gedegen onafhankelijk toezicht.”

Lees hier het volledige artikel in de NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.