Universiteit Leiden

nl en

Nikki Sterkenburg over Baudet's ontmoeting met Alt-Right

Nikki Sterkenburg, buitenpromovendus bij Institute of Security and Global Affairs in Den Haag, werd door de NOS voor Nieuws en Co geïnterviewd over de ontmoeting van Thierry Baudet met Jared Taylor uit de Amerikaanse Alt-Right-beweging. "Als Baudet daar afstand van had willen nemen, had hij niet met deze meneer moeten gaan eten," aldus Sterkenburg.

Er is ophef ontstaan over de ontmoeting van Thierry Baudet, leider van het Forum voor Democratie, met de Amerikaanse extreem-rechtse leider Jared Taylor. Taylor was op uitnodiging van studiegenootschap Erkenbrand in Nederland.

Nikki Sterkenburg is journalist bij Elsevier Weekblad en onderzoekt radicaal- en extreemrechtse bewegingen in Nederland, waar ook Erkenbrand onder valt. "Het gezelschap varieert van libertariërs tot nationaal-socialisten, zelf noemen ze het gemêleerd. Maar hun idealen vallen toch wel onder extreemrechts." Ook zijn er vooral mannen bij de bijeenkomsten. "Ze hameren op de traditionele rolverdeling en zijn fel tegen feminisme. Ze geloven vooral in de blanke overheersing: eigen volk, eigen staat," zo vertelde ze tegen de NOS. 

In het interview met de NOS vergelijkt ze de ophef rondom Baudet en Taylor met de Boerenpartij uit de jaren zestig en zeventig. "De Boerenpartij is aanvankelijk ook heel erg bij rechtse bewegingen gaan zoeken naar aanhang. Die kwam later daarmee in de problemen omdat je toch de relatie met fascisme en racisme naar je toetrekt. De Boerenpartij is er niet in geslaagd daar later weer afstand van te nemen.' 

Voor haar proefschrift interviewde Sterkenburg aanhangers van Erkenbrand. Daarover maakte ze ook een verhaal voor Elsevier Weekblad. Onlangs won ze voor dat verhaal ('Dan ben ik maar een nazi') de Mercur voor beste tijdschriftreportage van het jaar 2017

Lees het bericht op NOS.nl of luister het Radio 1-journaal af.

Foto: ANP

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.