Universiteit Leiden

nl en

Patrick van Berlo: ‘Ontwikkelingen in Australisch-Papoea Nieuw Guinees detentiecentrum op Manus Island tonen uitzichtloosheid van de situatie aan’

Patrick van Berlo (promovendus bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie) was donderdagavond 23 november te gast bij het radioprogramma Bureau Buitenland (VPRO, Radio 1) om duiding te bieden bij de recente ontwikkelingen in het voormalige Australische detentiecentrum op Manus Island in Papoea Nieuw-Guinea.

Hij besprak onder meer hoe de recente invallen van de Papoea Nieuw-Guineese politie en immigratiediensten in het detentiecentrum de uitzichtloosheid van de situatie en het huidige ‘offshore processing’-beleid kenschetsen. Ook zette hij uiteen hoe het detentiecentrum door deze ontwikkelingen centraal is komen te staan in geopolitieke verhoudingen tussen onder meer Australië, Papoea Nieuw-Guinea, Nauru, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Naar aanleiding van een reeks interviews die hij recentelijk in Australië heeft afgenomen, schetste hij tevens de context waarin asielzoekers en vluchtelingen door Australië ‘offshore’ worden gedetineerd en de ervaringen van ex-medewerkers met de centra.

Het interview is hier terug te luisteren


 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.