Universiteit Leiden

nl en

Hans-Jan van Kralingen Mr. van de week

Hans-Jan van Kralingen, als promovendus verbonden aan de afdeling Rechtsgeschiedenis, is deze week Mr. van de week van tijdschrift Mr. Op 20 oktober 2017 gaf hij een lezing voor de Nederlands-Belgische Studiekring voor Rechtsgeschiedenis over de “historische wortels van het beginsel van ondeelbaarheid van het pand- en hypotheekrecht”.

Hans-Jan van Kralingen Mr. van de week
Hans-Jan van Kralingen

Van Kralingen geeft in een interview met tijdschrift Mr. aan hoe belangrijk het is dat men kennis heeft van rechtsgeschiedenis: ‘Je kunt een rechtsregel pas begrijpen als je weet waar die rechtsregel vandaan komt. Van een heel aantal regels uit het huidige burgerlijk recht ligt de achtergrond in het Romeinse recht. Het is daarnaast ook nodig om kennis te nemen van de rechtsgeschiedenis die er tussen het huidige recht en het Romeinse recht ligt.’

Van Kralingen studeerde ook Grieks en Latijn en dit komt hem natuurlijk goed van pas bij het lezen van juridische teksten uit het verleden. Hij vindt taal überhaupt een belangrijk instrument voor een jurist: ‘Een goede taalbeheersing is dus van groot belang. Bij de studie Grieks en Latijn leer je veel over de wijze waarop taal werkt en wat je ermee kunt doen. Hoe overtuig je iemand? Hoe bouw je een redevoering op? De Grieken en Romeinen dachten daar al over na. Die wijsheid van de Grieken en Romeinen zou een advocaat of een rechter ook nu nog kunnen gebruiken.’

Het volledige interview kunt u raadplegen op de website van tijdschrift Mr.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.