Universiteit Leiden

nl en

Moet vervroegde vrijlating mogelijk blijven?

De discussie over vervroegde vrijlating is opgelaaid nadat bekend werd dat Michael P. aangehouden is op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber. Michael P. zou een gevangenisstraf uitzitten tot 2022, maar werd voorbereid op terugkeer in de samenleving.

Moet vervroegde vrijlating mogelijk blijven?
Pauline Schuyt

Pauline Schuyt, hoogleraar sanctierecht en straftoemeting, geeft in een gesprek met Groot Nieuws Radio aan dat vervroegde vrijlating wel mogelijk moet blijven. "Juist die vervroegde invrijheidstelling maakt het mogelijk om iemand langzaam terug te laten keren in de samenleving", aldus Schuyt. Zonder vervroegde invrijheidstelling zou iemand van de ene op de andere dag in de samenleving terechtkomen. En volgens Schuyt is dat juist een recept dat het weer mis gaat.

Toch begrijpt Schuyt de gevoelens die zijn ontstaan na de dood van Anne Faber. "Maar als we er zo over zouden denken, zouden we zo'n man een levenslange gevangenisstraf moeten geven. Als iemand geen levenslange gevangenisstraf heeft, dan zal hij altijd ooit eens terugkeren in de samenleving. Dat is de consequentie van de straf die is opgelegd," vertelt Schuyt.

Metro

Inmiddels is er een petitie gestart met als doel een onderzoek naar het 'falende rechtssysteem' in de zaak van Michael P. Schuyt geeft in dagblad Metro aan dat het nog onduidelijk is of er daadwerkelijk van een ‘falend rechtssysteem’ kan worden gesproken: "Bij dit concrete geval is er misschien sprake van risico's die verkeerd zijn ingeschat." Dat Michael P. een keer zou vrijkomen dat was duidelijk. "Het blijft ontzettend lastig om in te schatten hoe ver je kunt gaan."

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.