Universiteit Leiden

nl en

De onvrijwillige ballonvaart van Ebeltje Magnin in Leiden

Bij de viering van Leids Ontzet in 1925 werd een luchtballon opgelaten. Het onfortuinlijke jongetje Ebeltje Magnin bleef vastzitten aan het touw en werd mee de lucht in gesleurd, tot buiten de stadsmuren. Arti Ponsen, werkzaam bij het Bestuursbureau, doet in haar vrije tijd onderzoek naar gebeurtenissen uit de Leidsche historie en vertelt bij NPO Radio Doc hoe het Ebeltje is vergaan.

Leidenaars die zijn opgegroeid met de Ontzet-viering hebben vast wel eens gehoord van “het jongetje aan de ballon”: het bijna-ongeluk tijdens de feesten van 1925. Een tienjarig Leids jochie werd door een reclame-ballon mee de lucht in gesleurd en buiten de stad weer heelhuids aan de grond gezet. Het verhaal zit verankerd in de collectieve herinnering van de stad.

Arti Ponsen dook dieper in het het verhaal van Ebeltje Magnin. Voor de podcast MakersRadio werd zij geïnterviewd over het wonderlijke avontuur van het jongetje. De podcast werd uitgezonden bij NPO Radio Doc.

Beluister de uitzending >

Lees meer over Ebeltje Magnin >

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.