Universiteit Leiden

nl en

Carsten de Dreu bij BNR over Trump-stress en conflicten op het werk

'Er lijkt wel degelijk iets gebeurd sinds de verkiezing van Trump', zegt Carsten de Dreu. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 1 op 7 Amerikaanse werknemers minder productief is door ruzie met collega's over Trump. De Leidse hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie vertelt bij BNR Radio wel en niet verrast te zijn.

Conflicten op het werk zijn een belangrijke stressor

De Dreu: 'Er zijn verschillende soorten conficten, taakgerichte conflicten en politiek ideologisch geladen. Daar hebben we het hier over. Dit is wat bij de koffie besproken wordt en wat men meeneemt achter de computer. Dit is waar de stress ontstaat. Het is op zich wel alarmerend, een gepolariseerde discussie die in de haarvaten van de samenleving terecht komt. Politiek die doorwerkt op de psychologie die weer doorwerkt op de economie.'

Sluipende gevolgen

'We hebben dit ook gevonden in ons eigen onderzoek. Effecten bij dit soort politiek geladen conflicten zijn zelfs nog groter dan deze schatting van 1 op de 7 werknemers. Het heeft sluipende gevolgen; je denkt minder flexibel, je bent minder creatief, innovaties komen tot stilstand, er gaat veel tijd verloren aan ‘gedoe’. Mensen denken niet meer na over het werk, maar over die vervelende collega’s. Sluipmoordenaars voor prestaties die we niet doorhebben maar economisch impact hebben.'

Let’s agree to disagree

'In Nederland is daar op een andere manier veel onderzoek naar gedaan. Teams en organisaties die zeggen: 'Let’s agree to disagree' zijn effectiever dan teams die de conflicten proberen op te lossen. Het lukt niet, het werkt niet. Ook een managementteam dat met elkaar in de clinch ligt, polariseert lager in de organisatie. Negatieve effecten sijpelen door, maar dat hebben we in de organisatie vaak helemaal niet door.'

Weer als collega’s samenwerken

'Als je in deze survey van de American Psychological Association duikt, kun je je voorstellen dat een teamleider of manager de mensen bij mekaar roept. ‘We moeten de koppen bij mekaar steken. Het werkt lijdt eronder, let’s agree to disagree.’ Politiek kan je beter buiten de organisatie houden. Een volgende stap is een externe partij erbij betrekken om weer als collega’s samen te werken. Het is niet makkelijk. Democraten hebben er meer last van dan Republikeinen, want die denken: ‘we zijn bestolen.' Daar zal je met elkaar wel uit moeten komen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.