Universiteit Leiden

nl en

Esther Keymolen: 'Facebook moet zijn verantwoordelijkheid nemen'

Op Facebook Live was deze week te zien hoe de Amerikaanse Steve Stephens een willekeurige voorbijganger doodschoot. Facebook is hierdoor opnieuw onder een vergrootglas komen te liggen. Het sociale medium belooft beterschap en strengere controle, maar zijn die maatregelen afdoende?

Esther Keymolen, techniekfilosoof verbonden aan de afdeling eLaw, geeft in een interview met de Volkskrant aan niet in verbetering te geloven. 'Facebook is méér dan een neutraal doorgeefluik en moet dus ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Honderd procent veiligheid kan met livevideo niet geboden worden, maar Facebook kan absoluut meer doen dan nu het geval is.'

Volgens Keymolen is Facebook niet transparant genoeg over zijn regels. Eerder kwam Facebook ook al negatief in het nieuws toen het aangaf nepnieuws niet te kunnen aanpakken. Keymolen weet wel wat er moet gebeuren: 'Laat buitenstaanders maar eens meekijken, om zo inzicht in de procedures te krijgen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.