Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in Trouw over etnisch profileren

Halbe Zijlstra stelde, na het incident met rapper Typhoon, dat etnisch profileren 'erbij hoort' omdat 'bepaalde bevolkingsgroepen nu eenmaal zwaarder vertegenwoordigd zijn in criminele activiteiten'. Maar etnisch profileren is wettelijk verboden en daar zijn goede redenen voor.

Als politieagenten op straat surveilleren, moeten ze op basis van wat ze zien ('verdachte omstandigheden') bepalen of ze ingrijpen. De combinaties van factoren die bepalen of ze ingrijpen, worden risicoprofielen genoemd. Doorgaans bepalen agenten op basis van hun ervaring en intuïtie wat verdacht is, bijvoorbeeld iemand op straat met een koevoet in zijn handen die schichtig om zich heen kijkt, of iemand met een jerrycan in een wijk waar een pyromaan actief is. Als etniciteit een van de factoren is in deze afweging, is sprake van etnisch profileren.

Lees het volledige artikel op trouw.nl (inloggen).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.