Universiteit Leiden

nl en

Smaakt dit referendum naar meer? Rob de Wijk geeft zijn inzicht over de kwestie in de Volkskrant.

De opkomstdrempel van 30 procent is gehaald, en een nieuw Platform dat burgers wil laten meebeslissen over het Amerikaans-Europese handelsverdrag TTIP en de Canadese variant CETA- staat al in de steigers. Meer referenda, is dat een goed idee?

''Referenda moet je alleen houden over simpele dingen dicht bij huis. Wilt u windmolens? Moet de pil in het basispakket? Ik wil de burger best hoog aanslaan, maar internationale politiek kunnen de meeste mensen helemaal niet aan. Het proces van internationale wetgeving is ook niet geschikt voor referenda. Je kunt die directe inspraak aan burgers namelijk alleen aanbieden als een internationaal verdrag al gegratificeerd is. Alle partijen hebben dan allang hun zegje gedaan. Door referenda kan er altijd achteraf een land links gaan liggen en kun je geen fatsoenlijke afspraken op Europees niveau meer maken. '' Aldus Rob de Wijk. 

Lees het hele artikel hier: http://www.volkskrant.nl/opinie/smaakt-dit-referendum-naar-meer~a4277905/

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.