Universiteit Leiden

nl en

Speckmann-prijzen 2016

Maandag 15 februari werden de Speckmann-prijzen uitgereikt door het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Studenten Laura Bakker, Kimberly Drijver en Martijn Kooijman werden bekroond voor het beste Veldwerk NL project en Rosi Aryal kreeg de prijs voor de beste masterscriptie. Tenslotte werd onderzoeker Erik Bähre nog in het zonnetje gezet voor het in de wacht slepen van de ERC beurs.

Beste masterscriptie: Rosi Aryal

De Speckmann-prijs voor het beste scriptieonderzoek ging naar masterstudent Rosi Aryal voor haar scriptie 'Containing Power, Asserting Agency: Understanding Women’s Accounts of Wartime and Domestic Conflict in Urban Sierra Leone.' 

Rosi deed drie maanden onderzoek in Sierra Leone naar het oorlogs- en huiselijk geweld tegen vrouwen. In haar scriptie toont ze aan dat het niet alleen problematisch is voor vrouwen hierover te praten maar ook om hun verhalen op de juiste wijze te interpreteren vanwege de hardnekkige stereotypen rondom vrouwen en geweld in het Afrikaanse land. Rosi Aryal woont in Australië en kon daarom helaas niet zelf de prijs in ontvangst nemen. Wel schreef zij een blog over haar onderzoek voor het Leiden Anthropology Blog:

 

Beste BA Veldwerk NL onderzoek

De Speckmann-prijs voor het beste bachelor onderzoeksproject voor het vak Veldwerk NL werd uitgereikt aan studenten Laura Bakker, Kimberly Drijver en Martijn Kooijman voor hun verslag 'Verschillend, maar toch één'.

In januari 2015 deden zij een maand lang onderzoek naar de islamitische organisatie Centrum de Middenweg in Rotterdam. Binnen dit veldwerk gebruikten een mixed methods benadering om inzicht te krijgen hoe de moskee de maatschappelijke rollen van haar bezoekers in de Nederlandse samenleving beïnvloedt. 

Volgens de jury lieten de studenten overtuigend zien hoe belangrijk individualisme en zelfontplooiing waren voor de moskee bezoekers. Onder de gemeenschappelijke noemer van de islam zijn de moskeebezoekers van Centrum de Middenweg vrij om hun eigen weg in te slaan. Het toegankelijke en neutrale karakter van de moskee stimuleert het verwerven van kennis en het debat over maatschappelijke en religieuze kwesties. De studenten laten zien dat het centrum zodoende bijdraagt aan de opwaartse sociale mobiliteit van haar bezoekers. Het onderzoek is zeer gedegen uitgevoerd en biedt een mooi en verrassend inzicht in een moskee die een belangrijk symbool is geworden voor maatschappelijke discussies over vrijheid, ongelijkheid, en fundamentalisme. 

 

Taart voor Er(c)ik Bähre

Tot slot werd dr. Erik Bähre nog even in het zonnetje gezet door het Instituut. Afgelopen januari werd bekend dat hij een Consolidator Grant krijgt van de European Research Council (ERC) voor internationaal onderzoek naar de moraliteit van levensverzekeringen.

Met deze ERC beurs van vijf jaar kan Bähre het onderzoeksproject ‘Moralising Misfortune: A Comparative Anthropology of Commercial Insurance’ financieren dat in het najaar van 2016 van start gaat. 

Ook hierover kan je lezen op het Leiden Anthropology Blog:

Speckmann-Prijzen

Er worden jaarlijks twee Speckmann-prijzen toegekend. Eén van de prijzen gaat naar de groep studenten met het beste bachelor leeronderzoeksverslag van hun etnografisch veldwerk. Bachelorstudenten CA-OS voeren in groepen een binnenlands leeronderzoek voor het vak Veldwerk NL uit in hun tweede studiejaar. Dit onderzoek duurt drie weken. 

De andere prijs gaat naar de Masterstudent met de beste masterscriptie. Masterstudenten CA-OS doen drie maanden veldwerk in Nederland of in het buitenland. 

Voor meer informatie over de Speckmann-prijs en voor winnaars van voorgaande jaren, zie Speckmann-Prijzen CAOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.