Universiteit Leiden

nl en

Harold Linnartz in NRC over zijn lab waar hij processen van het heelal simuleert

Astrofysicus Harold Linnartz simuleert processen van het heelal in zijn lab. In het NRC is zijn werkplek in beeld gebracht.

Astrofysicus Harold Linnartz simuleert processen van het heelal in zijn lab. In het NRC is zijn werkplek in beeld gebracht. Linnartz: 'Het is ontzettend leeg en koud in het heelal, min 260 graden Celsius. Die omstandigheden proberen we na te bootsen. In de opstelling op de foto onderzoeken we ‘interstellair ijs’. Dat ijs bevindt zich in de ruimte op kleine stofdeeltjes. Als die deeltjes tegen elkaar aanplakken, worden ze groter. Net als met een sneeuwbal. Zo ontstaan er rotsen waaruit uiteindelijk nieuwe planeten ontstaan.'

Lees meer 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.