Universiteit Leiden

nl en

Libération blogt over onderzoek Jan Jansen naar Mali-rijk

Naar aanleiding van zijn artikel ‘In Defense of Mali’s Gold’ werd Jan Jansen geïnterviewd voor het AFRICA4 blog van het Franse dagblad Libération. Zijn bevindingen over de politieke en militaire geschiedenis van de bovenloop van de rivier de Niger, in het huidige zuidwest Mali/noordoost Guinée, zijn niet erg welkom bij historici aldaar.

Middeleeuwse oorsprong orale tradities verworpen

Journalist Vincent Hiribarren vroeg Jansen naar zijn onderzoeksresultaten die onlangs werden gepubliceerd in het Journal of West African History. Ze bestrijden het gangbare idee dat het beroemde middeleeuwse Mali-rijk aan het begin van de zestiende eeuw uiteen zou zijn gevallen. Historici die deze neergang van het rijk veronderstelden, baseerden dit op enkele geschreven bronnen en een onjuiste interpretatie van orale tradities over het Mali-rijk.

Jansen toont aan, door (her-)studie van de orale tradities, de geografie van het landschap en de militaire organisatie, dat het rijk niet ophield te bestaan na 1500. Deze bevindingen zullen echter niet met veel enthousiasme worden onthaald in Mali in Guinea, stelt hij. “De Malinezen zijn erg trots op hun orale tradities, omdat ze denken dat die uit de Middeleeuwen komen; ze zullen het niet leuk vinden als dat in twijfel wordt getrokken.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.