Universiteit Leiden

nl en

Leidse Sterrewacht neemt deel aan International Year of Light 2015

De Leidse Sterrewacht gaat deelnemen aan de activiteiten van het International Year of Light (IYL). Het jaar 2015 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het International Year of Light and Light-based Technologies. IYL 2015 zal aan de wereld laten zien hoe belangrijk licht en optische technologie zijn voor de ontwikkeling van onze samenleving.

Bescherming en behoud

De Sterrewacht heeft een subsidie gekregen van de Internationale Astronomische Unie om het Global Cornerstone Project voor IYL2015 te ontwikkelen: Cosmic Light Awareness. Dit project draagt zorg voor de bescherming en het behoud van het natuurlijke werelderfgoed, donkere nachthemels op plekken zoals stedelijke oases, nationale parken en natuurreservaten, door bewustzijn te creëren over het belang van écht donkere nachten voor de natuurlijke omgeving en menselijk erfgoed. De ontwikkeling van een citizen science project, dat stoelt op het succes van iSPEX, maakt hier deel van uit. Cosmic Light Awareness onderstreept ook het belang van licht voor sterrenkunde en ontwikkelt een educatief lespakket voor scholen over de hele wereld.

Optische technieken voor duurzame ontwikkeling

Pedro Russo, voormalig mondiaal coördinator van het International Year of Astronomy 2009 en huidig international project manager van Universe Awareness in Leiden, legt uit: ‘Het International Year of Light biedt een fantastische mogelijkheid om voort te bouwen op de wetenschapsoutreach die we in 2009 zijn gestart tijdens het International Year of Astronomy. Het gaat om bewustzijn opwekken over hoe optische technieken duurzame ontwikkeling ondersteunen en oplossingen aandragen voor wereldwijde uitdagingen, niet alleen binnen de sterrenkunde maar ook in energie, onderwijs, landbouw, communicatie en gezondheid.’

Sterrenkunde drijvende kracht voor optische technieken

Volgens Frans Snik, een Leidse astronoom die ook betrokken is bij IYL2015, is de behoefte van sterrenkunde om de zwakste objecten in het heelal te observeren de drijvende kracht achter de ontwikkeling van vele optische technieken. ‘Dat heeft ook impact op de samenleving op grote schaal. Denk bijvoorbeeld aan digitale camera’s, of apparatuur voor metingen aan de luchtkwaliteit die we op dit moment aan het ontwikkelen zijn als een spin-off van instrumentatie om de atmosfeer te bestuderen van planeten buiten ons Zonnestelsel. En de prachtige plaatjes van moderne telescopen zijn natuurlijk echte culturele iconen geworden. Dat is precies waar het International Year of Light om draait: bruggen slaan tussen wetenschap, technologie, kunst en samenleving.’ 

iii

Lunchlezing 'IYL2015 and Astronomy' | 28 augustus

Op donderdag 28 augustus om 12:30 uur organiseert de Leidse Sterrewacht een lunchlezing door Sze-leung Cheung (International IAU Outreach Coordinator) met als titel: “ IYL2015 and Astronomy

Pedro Russo en een alumna van de Leidse Sterrewacht, Jaya Ramchandani, organiseren het eerste  Indian Art&Science festival in het kader van IYL2015: the Story of Light. Dit festival vindt plaats van 14 tot 18 januari 2015 in Goa (India) en verkent het kruispunt van wetenschap, filosofie en cultuur via kunst en ontwerp.

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.