Universiteit Leiden

nl en

Simon Portegies Zwart over supercomputers bij ‘De Voorste Linie’

Supercomputers helpen Simon Portegies Zwart het heelal beter te begrijpen.

Hij bootst met grote hoeveelheden grafische kaarten van spelcomputers sterrenhopen en ontploffende sterren na. 'Onderzoek naar de ruimte kun je niet in een laboratorium doen, maar in een computer kun je wel zwarte gaten op elkaar laten botsen.'

Portegies Zwart vertelt bevlogen over zijn vak en over de inzet van computers. ‘Het is bijna niet voor te stellen wat voor een revolutie dit is. Wat twintig jaar geleden een supercomputer was, daar ga je nu niet eens meer op rekenen. En de ontwikkelingen gaan maar door.” Het is een mekka voor de computationeel astrofysicus die hij is. “Met de computer heb je veel meer controle over je experiment.’

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.