Universiteit Leiden

nl en

Publiekslezing over neutrino’s door NWO en Paard van Troje

Gaan neutrino's echt sneller dan het licht of is er iets anders aan de hand? Op 20 december komt neutrino-expert Frank Linde naar de Haagse poptempel Paard van Troje. Hij neemt het publiek mee in de wereld van razendsnelle deeltjes, legt uit hoe neutrino-experimenten werken en vertelt hoe wetenschappers koortsachtig proberen om de onverwachte resultaten te weerleggen.

Sinds 1905 staat de lichtsnelheid te boek als de hoogste haalbare snelheid. Maar nu lijken de neutrino’s die CERN van Zwitserland naar Italië schiet, net iets sneller te reizen dan het licht. Het team natuurkundigen dat de experimenten doet, kan het nauwelijks geloven. Toch houden de resultaten stand. Ook nadat het team half november een zwak punt in de experimenten verbeterde. Wat nu?

Frank Linde

Frank Linde is directeur van het NWO-instituut Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Hij was zes jaar lang nauw betrokken bij het OPERA-experiment dat de sneller-dan-het-licht-neutrino’s opleverde. Op 20 december legt hij uit waarom het OPERA-experiment was opgezet en hoe je neutrino’s kunt meten.

Snel, sneller, snelst

Tijdens deze neutrino-editie van Spinoza te Paard komt uiteraard ook de geschiedenis van het neutrino aan bod. Daarnaast gaat Linde in op de vervolgstudies die sinds september zijn verricht, de studies die nog gedaan zullen worden en op de implicaties voor de natuurkunde. Want als neutrino’s echt sneller gaan dan het licht, kunnen we dan in de tijd reizen? Het publiek kan natuurlijk meedenken, meedoen en vragen stellen. De DJ en VJ van Paard van Troje maken het optreden compleet. 

Spinoza te Paard

Onder het motto ‘Ongehoorde Kennis’ verkennen topwetenschappers in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. NWO organiseert Spinoza te Paard samen met Paard van Troje en het Rathenau Instituut. Hoewel Frank Linde geen laureaat is van de NWO-Spinozapremie, valt hij evengoed in de categorie topwetenschappers. Gezien zijn kennis op het gebied van neutrino’s, is Linde de aangewezen persoon om het publiek meer inzicht te bieden in de actuele ontdekkingen rond de razendsnelle deeltjes. 

W&N studenten en medewerkers zijn van harte welkom

Voor studenten is er een kortingsactie. Zij krijgen op vertoon van hun studentenkaart 2,00 euro korting. Kaarten kunnen vooraf aan de kassa van het Paard gekocht worden (even melden dat je een studentenkaart hebt) en aan de deur. Niet via internet.

Meer informatie: www.nwo.nl/spinozatepaard
Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
Zaal open: 19.00 uur, aanvang: 20.00 uur 
Kaarten kosten € 7,00 (excl. servicekosten)
Kaarten bestellen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.