Universiteit Leiden

nl en

Reuzenaronskelk gaat bloeien!

Het is zover! Afgelopen vrijdag is de Reuzenaronskelk gaan bloeien. De Hortus is dit weekend langer open dan normaal: vrijdag 26/6 van 10-23 uur, zaterdag 27/6 van 10-23 uur en zondag 28/6 van 10-20 uur. Kijk op de webcam!

Spannende tijden

De spanning loopt op in de Leidse Hortus. De Reuzenaronskelk in de Leidse Hortus gaat bloeien! De plant, die maar eens per 5 – 8 jaar bloeit, komt op één dag tot bloei. In de avonduren is de top van de bloei bereikt en geeft de plant zijn beruchte ‘lijkengeur’ af om insecten te verleiden een bezoekje te brengen om zodoende voor bevruchting te zorgen. De speciale geur is niet de enige verleidingstruc van de plant. Het feit dat het rondom de kolf zo’n 10 tot 15 graden warmer is, maakt de Amorphophallus voor beestjes extra speciaal. Vorig jaar bloeide er ook al een Reuzenaronskelk. De plant trok toen ruim 6800 bezoekers naar de Hortus.
Heel bijzonder is dat uit hetzelfde zaaisel (in 1998) nog een Reuzenaronskelk in bloei komt - die staat naast zijn grote broer, ook in de Wintertuin.

Wat zijn de plannen?

We hebben stuifmeel van de botanische tuin in Bonn ontvangen, en zullen zelf van de eerstbloeiende Reuzenaronskelk stuifmeel verzamelen. Daarmee zal de tweede worden bestoven. Zowel voor het verzamelen van stuifmeel als voor het bestuiven zal onze hortulanus Art Vogel (een deel van) het schutblad verwijderen. Deze operatie is live via de webcam te volgen.

Nieuwsbrief

Een speciale editie van de Hortusnieuwsbrief is aan deze gebeurtenis gewijd: klik op Hortusnieuwsbrief 19 juni 2009 - speciale Reuzenaronskelk-editie

Filmpje

De groei van de Reuzenaronskelk is nu te volgen via de webcam. Een uitleg over de bloei van het paradepaardje van de Hortus door Art Vogel vindt u op onze homepage.

Foto’s

Dracunculus vulgaris: het kleine europese broertje van de Reuzenaronskelk

Ook in Europa hebben wij een heel opvallende Aronskelk, die oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied, en op de Canarische Eilanden en Madeira groeit: Dracunculus vulgaris. De knol van deze spectaculaire plant is in Nederland te koop, en is op een warme plaats buiten te kweken - voor diegenen die de geur geen probleem vinden…

Gastenboek

Laat uw bericht achter in ons digitale gastenboek van de Reuzenaronskelk.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.