Universiteit Leiden

nl en

Lerarenopleidingen

Leraar worden iets voor jou?

Wil je onderzoeken of leraar worden iets voor jou is? Op deze webpagina vind je informatie en links die kunnen helpen bij jouw oriëntatie op het beroep van docent in het voortgezet onderwijs.

(Online) informatiepunten

Op de website Onderwijsloket.com vind je alle informatie die je nodig hebt om de stap te zetten naar werken in het onderwijs. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over subsidiemogelijkheden, baankansen en salaris. Ook kan je er terecht voor webevents en persoonlijk advies.

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Klop dan aan bij een regionaal loket in jouw regio voor informatie over de lokale mogelijkheden. Neem deel aan de voorlichtingsevents (van online meetings tot meeloopdagen en oriëntatiecursussen) om te ontdekken of de overstap iets voor jou is. Informatie van regionale loketten in de buurt van het ICLON zijn te vinden op de volgende websites:

Of zoek een regionaal loket bij jou in de buurt in dit overzicht van de regioloketten

Wil je liever zelfstandig onderzoeken of voor de klas staan iets voor jou is? Lees dan het informatiepakket ‘Aan de slag voor de klas!’ (uitgave van Voion) met onder andere informatie over de opleidingsmogelijkheden en een zelftest om te onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is.  

Activiteiten op school

In dit traject kun je kennis maken met het onderwijsvak door docenten te helpen met ondersteunende werkzaamheden en het geven van extra aandacht aan leerlingen die daar behoefte aan hebben. Je ontvangt van tevoren een training van het ICLON. Als getrainde student help je op school bijvoorbeeld een individuele docent of een vaksectie. Het ICLON koppelt studenten aan scholen op basis van maatwerk. Zo bieden we ondersteuning van onderwijspersoneel en interesseren we studenten voor het volgen van een lerarenopleiding. Voor meer informatie en het online aanmeldformulier kijk op de pagina Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL).

Loop een dag mee op een school om zelf de sfeer in het onderwijs te ervaren en leerlingen en docenten te spreken. Je kunt zelf op ieder moment contact opnemen met een school of wellicht ken je een docent bij wie je een dagje mee kunt lopen, maar het ICLON organiseert ook twee keer per jaar een schooloriëntatietraject inclusief meeloopdag. 

Video's en verhalen uit de onderwijspraktijk

Wil je meer zien of lezen over werken in het voortgezet onderwijs, bekijk dan onderstaande links. 

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. Je krijgt het snelst een antwoord als je belt tijdens een telefonisch spreekuur, maar een e-mail sturen kan natuurlijk ook.
>> Contactgegevens

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.