Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Dans

Tweedaagse workshop Skinner Releasing Technique (SRT)™ 2

Za 5 okt van 13:00-16:30 & zo 6 okt van 10:00-13:30

Docent
Bettina Neuhaus

Vervolg op eerdere ervaringen met ‘poetic imagery in dancing’

Voor wie
Deze workshop Skinner Releasing Technique
is voor mensen met enige SRT ervaring*, die hun technische en creatieve vaardigheden in dans verder willen ontwikkelen.
Er wordt vanuit poëtische beelden en SRT- materiaal gewerkt, die in de SRT workshop van maart 2024 geïntroduceerd zijn. Hier wordt op doorgebouwd en ontstaat er ruimte voor verdieping.

Inhoud
Deelnemers leren nieuwe principes en poëtische beelden van de Skinner Releasing Technique (SRT) kennen, een innovatieve benadering van dans- en bewegingstraining, ontwikkeld door de Amerikaanse danskunstenares Joan Skinner (1924-2021). Daarnaast is er tijd om de nieuwe releasing principes op speelse manier te integreren in je eigen dans en improvisatie.
In SRT worden geleide poëtische beelden gebruikt om de verbeeldingskracht van de danser te stimuleren en genuanceerde ervaring van beweging te bevorderen.  
Op andere momenten van de les leren deelnemers door hands-on opdrachten met een partner de eigen fysieke patronen bewuster waar te nemen: de aanraking helpt om overbodige spanning los te laten, zodat nieuwe sensaties, verbindingen en bewegingsmogelijkheden kunnen ontstaan.
Er wordt o.a. aandacht gegeven aan een vrije ademhaling, het toelaten van beweging, de autonomie van verschillende lichaamsdelen en het spel met zwaartekracht en evenwicht.
Verder zijn souplesse, moeiteloosheid, uitlijning in meerdere richtingen (multi-directional alignment), en aanwezigheid in beweging en stilte enkele van de essentiële oefengebieden van SRT.
SRT kan elke bewegingsstijl en activiteit ondersteunen en tegelijkertijd artistieke sensibiliteit en creatieve ontplooiing bevorderen.

De workshop wordt in het Engels gegeven, indien nodig worden delen in het Nederlands vertaald.

Docent
Bettina Neuhaus is choreografe, danseres, docente en mentor en ruim 30 jaar in de dans- en theaterwereld actief. Ze studeerde muziek en beweging aan de Folkwang Universiteit voor de Kunsten in Essen, dans aan de Theaterschool Amsterdam en heeft een MA van het Trinity Laban Conservatorium voor Muziek en Dans, Londen. Haar artistieke werk richt zich op directe compositie in performance en samenwerking met kunstenaars op het gebied van dans, muziek, lichtontwerp en poëzie.
Bettina studeerde Skinner Releasing Technique(SRT) bij Joan Skinner in Seattle en is een van de enige twee gecertificeerde SRT docenten in Nederland. Ze verzorgt lessen en workshops in Instant Composition en SRT aan dans- en kunstacademies, studio’s en culturele instellingen in Europa en Zuid-Amerika. www.bettinaneuhaus.com

* ‘Enig ervaring’ betekent dat deelnemers tenminste één of twee SRT lessen hebben meegemaakt.

Mocht je graag aan de workshop meedoen en je hebt vragen of je ervaring met SRT voldoet, mail dan naar info@bettinaneuhaus.com 

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Scrhijf je op tijd in! Een workshop kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.