Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Dans

Contemporary movement practices

Vrijdag van 19:00-20:30 uur (geen les op vrijdag 2 april -Goede Vrijdag- en op 14 mei -Hemelvaartweekend)

Docent
Natalie Heller

Voor wie
Dit is een cursus voor gemengd niveau, waarbij van de deelnemers wordt verwacht dat ze werken aan hun eigen bewegingsvermogen en artistieke diepgang.

Inhoud
Sinds de pandemie is de organisatie van lichamen in de ruimte iets geworden dat niet langer alleen de choreografen aangaat.
We hebben geleerd ons bewust te worden van de dagelijkse choreografie die we maken als we ons met het dagelijks leven bezighouden. Ons gevoel van lichaamsbewustzijn in de openbare ruimte is veranderd. In septemberfebruari ben ik verheugd om samen met een kleine groep van 7 deelnemers de studio in te komen. Tijdens deze cursus zal ik een creatieve danspraktijk voorstellen die probeert aan te voelen hoe onze beleving van belichaming en gedeelde ruimte is verschoven sinds de lockdown. We respecteren de Corona-voorschriften zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Met dat in gedachten zullen we niet werken met hands-on verkenningen of contactpartnerwerk. In deze cursus benaderen we het lichaam als middel voor bewegingsonderzoeken. We werken door middel van voelen en waarnemen: gewicht, ademhaling, beweging. We worden tot dansen aangetrokken door nieuwsgierigheid naar het lichaam en onze ervaring. Elke les is zowel een individuele reis als een middel voor creatieve expressie. Door onze aandacht innerlijk te richten op onze sensaties en lichamelijk bewustzijn, bereiden we het lichaam voor op verbinding met de groep en in relaties met anderen in de ruimte (op afstand).

Ik put uit tal van hedendaagse danspraktijken, waaronder Release Technique, Body Mind Centering, Skinner Releasing, Alexander Technique, Contact Improvisation, Instant Composition, Experiential Anatomy, Klein Technique, Simonson Modern Jazz, Yoga, Pilates en meer.

Je kunt verwachten dat de lessen betrekking hebben op:
● Ervaringsanatomie (hands-on self)
● Vloerwerk
● Begeleide bewegingsverkenningen door het gebruik van 
    beeldspraak
● Bewegingsonderzoek
● Versterking van de kern
● Lengte zoeken en loslaten
● Aandacht voor gebruik van het lichaam
● Dynamische beweging

Mijn huidige choreografische praktijken zijn geworteld in verschillende somatische praktijken. Deze benadering van het lichaam stelt deelnemers in staat om dynamische en technische bewegingen te bereiken door spierspanning los te laten en aandacht te besteden aan hun interne sensaties.

Docent 
Natalie Heller is een choreograaf en danskunstenaar. Ze heeft een MA in 'Creative Practice' van Trinity Laban en professionele training van Dance New Amsterdam (NYC), Movement Research (NYC), Siobhan Davies Studios (Londen) en Ecole Supérieure de l'Enseignement de la Danse (Montpellier, Frankrijk) . Ze is geïnteresseerd in lichaamsbewustzijn en in het helpen van haar studenten bij het ontwikkelen van energiezuinige bewegingspaden. Tijdens haar verkenning van verschillende bewegingsmethodologieën ontdekte ze Ashtanga Yoga, Pilates, Thaise massage, Body Mind Centering, Contact Improvisation, Alexander Technique, Skinner Releasing, Feldenkrais, Klein Technique en vele anderen. Ze volgt al meer dan twintig jaar bewegingsworkshops en is getraind door belangrijke spelers in het veld (waaronder Gill Clarke, KJ, Holmes, Malcolm Manning, Eva Karczag en vele anderen). Sinds 2006 geeft ze bewegingstechnieken.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.