Logo Universiteit Leiden.

nl en

Introductiecursus de EU-besluitvorming in Brussel

De invloed van Brussel op het beleid van de gemeenten, provincies en het rijk is al jaren heel groot, en neemt nog steeds toe. Ben jij in je dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties? Wanneer, waar en bij wie moet je aankloppen om effectief iets te bereiken in Brussel? Hoe komt Europese wetgeving tot stand en hoe kan je dit proces beïnvloeden? Kom erachter tijdens een tweedaagse introductiecursus in Brussel.

Als Europese wet- en regelgeving eenmaal is vastgesteld, is hier op nationaal niveau weinig meer aan te veranderen. Het is dus van belang dat organisaties zich bewust zijn van de invloed van Brussel op hun werkterrein en dat je weet waar de mogelijkheden liggen voor beïnvloeding. Tijdens deze cursus krijg je meer zicht in op de Brusselse beleidscyclus. Je bezoekt diverse Europese instellingen, zoals de Europese Commissie en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU. En je krijgt de kans om op informele wijze vragen te stellen en van gedachten te wisselen met Europese lobbyisten.

Of je nu betrokken bent bij beleidsvorming of het bredere landschap van Europees bestuur wilt begrijpen, tijdens het tweedaagse bezoek aan Brussel doe je waardevolle inzichten en praktische kennis op.

Deze cursus is geschikt voor jou als je affiniteit hebt met lobbyen, public affairs, communicatie of beleid en graag meer wil weten over lobbyen in de Europese Unie.

Dag 1: Van non-paper tot EU-besluit

Voorafgaand aan het programma luister je naar een exclusief voor deze workshop gemaakte podcast over de beslisroutes in Brussel. Dit is cruciale informatie om invloed te kunnen uitoefenen in de Europese Unie. In Brussel spreken we hierover met een EU-specialist, na een korte kennismaking met andere deelnemers. Een spreker zal daarna vanuit een journalistieke invalshoek de Europese besluitvorming bekijken. ’s Middags brengen we een bezoek aan het Europees Parlement (EP), waar een Europarlementariër en een parlementair assistent de groep toespreekt. Je sluit de dag af met een EU insiders-diner, waar je in gesprek gaat met Brusselse ingewijden over hun ervaringen in Brussel en over de rol die de lobby speelt bij actuele EU-dossiers.

Dag 2: In het hart van Europa

Dag twee start met een bezoek aan het Holland House waar een ervaren EU-lobbyist spreekt over lobbyen in Brussel. De dag brengt je verder naar de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel, waar een vertegenwoordiger je vertelt over de gang van zaken. Een bezoek aan de Europese Commissie (EC) kan niet ontbreken. Een Commissieambtenaar vertelt je over de uitvoerende rol van de EC en over de mogelijkheden van burgers om zich met de EU in te laten. Voor de terugreis krijg je in een tweede podcast tips mee over hoe je Brussel in jouw organisatie beter in het vizier kunt houden. Zo is het retourtje Brussel compleet.

NB: Deze introductieworkshop wordt georganiseerd samen met de Brusselmodule van de Leergang Public Affairs. Beide groepen worden in Brussel samengevoegd, waardoor er een grotere en diversere groep ontstaat.

  • Je wil een goede basiskennis over de Europese Unie opdoen of je eerder opgedane EU-kennis opfrissen. 
  • Je bent in je dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. 
  • Je werkt bijvoorbeeld als: lobbyist, communicatieadviseur, manager public affairs, coördinator belangenbehartiging, issue manager, woordvoerder of beleidsmedewerker. 
  • Je functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau. 
  • Je beschikt over enkele jaren relevante werkervaring. 

Na het deelnemen aan deze cursus ken je de Europese Instellingen weet je hoe ze ten opzichte van elkaar en van de Nederlandse overheid opereren. Je weet hoe de besluitvormingsprocessen in de EU lopen, welke instellingen wanneer in de besluitvorming relevant zijn en waar de meeste kans ligt om invloed uit te oefenen. Je kunt nu aan de slag met je Europese lobby!

Het docentencorps bestaat uit een mix van wetenschappers en ervaren praktijkdeskundigen om zowel academische diepte als toepassingsgerichtheid te bewerkstelligen. 

Data najaar 2024:

  • 11 en 12 november

Kosten: 

  • €1.500,00

Hotel, diner en lunch in Brussel zijn inbegrepen. Vervoer van en naar Brussel is op eigen gelegenheid en voor eigen rekening. 

Voor vragen over deze cursus kun je contact opnemen met Fauke Deceuninck van het Centre for Professional Learning
E: learning@fgga.leidenuniv.nl en T: 070 800 9504

Deze website maakt gebruik van cookies.