Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Low-temperature spectroscopic studies of single molecules in 3-D and on 2-D hosts

  • R. Smit
Datum
woensdag 12 juni 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M.A.G.J. Orrit
  • Prof.dr.ing. H.S.J. van der Zant

Samenvatting

In dit onderzoek worden enkele fluorescerende moleculen bestudeerd in de buurt van het absolute nulpunt van temperatuur door middel van optische microscopie. Bij lage temperatuur worden in het uitgezonden licht de quantumeffecten zichtbaar, die daarmee direct inzicht geven in de koppeling van het molecuul met zijn omgeving op nanoschaal. Hiermee kunnen deze dynamische processen op de nanoschaal bestudeerd worden, zo ook processen die een quantum superpositie kunnen verstoren. De fluorescentie eigenschappen van de moleculen en de koppeling van deze moleculen met hun omgeving bestudeerde ik zowel in driedimensionale als tweedimensionale kristalroosters, met in het laatste geval om een manier te vinden de quantumeffecten bij hogere temperaturen te laten voortbestaan. Verder omvat dit onderzoek de stappen die ondernomen zijn om een enkel molecuul te kunnen inzetten als een volledig optische schakelaar, waarbij de fluorescentie zowel aan als uit geschakeld kan worden, of versterkt, zoals in een transistor.  

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.