Universiteit Leiden

nl en

Promotie

The parabolic Anderson model on Galton-Watson trees

  • D. Wang
Datum
dinsdag 28 mei 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. W.T.F. den Hollander

Samenvatting

Dit proefschrift bestudeert het parabolisch Anderson model (PAM). Het PAM is een wiskundig model dat beschrijft hoe massa (= materie of energie) door een medium stroomt in aanwezigheid van `bronnen' en `putten'. Het doel van dit proefschrift is om het lange-termijn-gedrag van de massa te begrijpen: de asymptotische groeisnelheid ervan, evenals hoe en waar de meeste massa zich concentreert.

De PAM heeft vele andere toepassingen, waaronder het bestudeeren van de populatie van micro-organismes, de evolutie van genen in een populatie, en andere modellen uit natuurkunde.

Het PAM is uitgebreid bestudeerd op reguliere roosters en is daar goed begrepen. Het reguliere rooster is echter niet altijd een geschikt model, en we zoeken derhalve naar uitbreidingen voor algemene grafen. Er is weinig over het PAM op algemene grafen bekend en de literatuur is uiterst schaars. Dit proefschrift is een bijdrage aan dit ontluikende onderzoeksgebied.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.