Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing

Merlijnlezing Robert Verhoogt: De wereld vanuit een luchtballon

  • Robert Verhoogt
Datum
woensdag 24 januari 2024
Tijd
Serie
Leids Historisch Dispuut Merlijn
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
2.11

De wereld vanuit een luchtballon. Een nieuw perspectief op de negentiende eeuw

De uitvinding van de luchtballon in 1783 veroorzaakte een sensatie die ruim een eeuw later nog voelbaar was. Na de luchtballonpionier Jean-Pierre Blanchard zweefden talloze ballonvaarders de lucht in waarbij ze vol verbazing werden uitgezwaaid door tienduizenden toeschouwers. Hoog in de lucht genoten ballonvaarders van een subliem uitzicht over de wereld en beleefden zij adembenemende avonturen.

De sensatie van de luchtballon inspireerde tot beeldende kunst en kunstnijverheid, proza en poëzie, wetenschap en amusement, oorlogen en volksfeesten. Het zorgde voor een stroom aan prenten, schilderijen en foto’s van, en vanuit, luchtballonnen door beroemde kunstenaars en fotografen als Goya, Nadar, Spelterini, Daumier en Redon. In zijn lezing zal Verhoogt vanuit cultuurhistorisch perspectief stilstaan bij de sporen van de luchtballon in de cultuur van de negentiende eeuw.

Over de spreker

Dr. mr. Robert Verhoogt (1971) is kunsthistoricus en jurist en publiceerde eerder over kunstreproductie, Vincent van Gogh, de Nederlandse Romantiek, de negentiende-eeuwse kunsthandel en auteursrecht. In 2013 verscheen zijn boek De wereld vanuit een luchtballon. Een nieuw perspectief op de negentiende eeuw (AUP, 2013). In 2020 verscheen het vervolg: Op reis door de aarde. Onder de grond in de negentiende eeuw (Walburg Pers, 2020). Verhoogt is daarnaast werkzaam als senior beleidsadviseur bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en gespecialiseerd in het cultuurbeleid omtrent musea en collecties.

Aanmelden voor de lezing

Ik meld me graag aan
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.