Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Lezing Frits Scholten Private Devotion & Immersive Play - The Use of 'Spiritual Toys' in the Late Middle Ages

Datum
woensdag 17 januari 2024
Tijd
Locatie
Lipsius & Livestream
Zaal
0.11

In deze lezing staat het gebruik van een groep Laat-Gotische devotionalia uit de Lage Landen centraal: kleine, in buxushout gesneden microsculpturen. Sommige van deze devotie-instrumentjes, bijvoorbeeld gebedsnoten, nodigen de gebruiker expliciet uit tot deelname aan een speelse, meditatieve speurtocht in hun binnenzijde, andere impliciet door middel van ingebouwde spel- en puzzel-achtige elementen. Door hun minieme schaal en grote detailrijkdom bewerkstelligen de onvoorstelbaar kleine religieuze taferelen in deze objecten dat de gebruiker zich gemakkelijk kan verliezen. In de ontrafeling van deze visuele puzzel en, al mediterend, belandt hij of zij in een staat van mentale verzinking waarbij gevoel voor tijd en ruimte verloren raakt en de religieuze scenes op miniatuurformaat even een nieuwe werkelijkheid kunnen worden.  

De lezing wordt gehouden in het kader van een Lorentz center workshop over 'Religious Imagination in the Late Medieval Low Countries. Voor meer informatie ga naar'https://www.lorentzcenter.nl/religious-imagination-in-the-late-medieval-low-countries.html

De lezing is ook te volgen via livestream:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.