Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Machine Learning and Computer Vision for Urban Drainage Inspections

  • D.W.J. Meijer
Datum
dinsdag 7 november 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • dr. A.J. Knobbe
  • Prof.dr. T.H.W. Bäck

Samenvatting

Rioolbuizen vormen een essentiële infrastructuur in de moderne samenleving, het goed functioneren ervan is van belang voor de volksgezondheid. Rioolbuizen worden met regelmaat geïnspecteerd op defecten om ze zoveel mogelijk operationeel te houden. Zulke inspecties maken het mogelijk onderhoud in te plannen in plaats van reparaties uit te voeren als het probleem kritiek geworden is.

Rioolinspecties zijn aantrekkelijk om te automatiseren. Automatisering belooft in het algemeen een potentiële verbetering in kwaliteit en efficiëntie; in dit geval zou het ook de problematische variabiliteit van de rapportages verminderen. Naast de redenen voor automatisering zijn de mogelijkheden voor automatisering ook aantrekkelijk: er is veel visuele data verzameld in de loop van decennia die gebruikt kan worden om algoritmen te trainen.

Dirk Meijer deed onderzoek naar mogelijke automatisering van rioolinspecties met behulp van machine learning en computer vision technieken. Drie verschillende maar complementaire aanpakken van automatisering van rioolinspecties worden behandeld:
- Image-Based Unsupervised Anomaly Detection
- Convolutional Neural Network Classification
- Stereovision and Geometry Reconstruction

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.