Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Leids Actualiteitencollege

Desinformatie en Conflict: De rol van nepnieuws bij online oorlogvoering in de Sahel

Datum
dinsdag 21 november 2023
Tijd
Toelichting
Inloop vanaf 16:30
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Papengracht 30
2311 TX Leiden

Tijdens het eerste Leids Actualiteitencollege staat de radicale oorlog in de Sahel (West & Centraal Afrika) centraal. Deze wordt vaak omschreven als een conflict dat zowel in de fysieke wereld als online wordt uitgevochten. In tal van West-Afrikaanse landen zien we een alarmerende toename van zowel jihadisten als criminele groeperingen. Bovendien worden staatsgrepen in landen als Niger, Burkina Faso, Gabon, en zelfs (mislukte) couppogingen in Guinee-Bissau en Gambia frequenter. Deze oorlogen beperken zich echter niet tot de fysieke arena; de strijd wordt ook ónline gevoerd.

Professor Mirjam de Bruijn zal als deskundige voor deze regio een beknopte uitleg geven over de huidige situatie, waarbij ze zal ingaan op hoe nepnieuws en online tactieken worden ingezet om bepaalde doelen te bereiken en de impact die dit met zich meebrengt. Na de inleiding van Mirjam de Bruijn bieden we gelegenheid voor een discussie en kennisuitwisseling over deze complexe situatie en de daarmee samenhangende uitdagingen. Professor Remco Breuker zal de discussie modereren.

Mirjam de Bruijn is hoogleraar contemporaine geschiedenis en antropologie van Afrika en een veelgevraagde expert in de nationale en internationale media.

Na afloop van het Actualiteitencollege wordt een toost gegeven op het 10-jarig bestaan van LeidenGlobal tijdens een informele borrel. 

Praktische informatie

Datum: Dinsdag 21 november 2023
Tijd: 17:00-19:00 (inloop vanaf 16:30)
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Registratie: meld je aan via dit formulier

Over de Leidse Actualiteitencolleges

LeidenGlobal introduceert een nieuwe reeks activiteiten onder de naam "Het Leids Actualiteitencollege". Tijdens deze ‘colleges’ delen deskundigen beknopte achtergrondinformatie over actuele onderwerpen die verband houden met specifieke regio's en culturen. Vervolgens bieden we ruimschoots gelegenheid voor vragen vanuit het publiek en kennisuitwisseling.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.