Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Paul Natorp’s Reformulation of the Kantian Distinction between Intuition and Concept

  • L.A. Pelegrin
Datum
donderdag 6 juli 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. F.A.J. de Haas
  • Prof.dr. H. Pringe
  • dr. V.A. Gijsbers

Samenvatting

The goal of our research is to analyze Natorp’s redefinition of the distinction between intuitions and concepts in relation to his conception of the method of philosophy. We will exhibit the connection between the way in which Natorp redefines the Kantian dichotomy and his conception of the method of philosophy. We will show how a new position regarding the problem of the method leads to a new conception of the way in which thinking relates to the object in its singularity. We will investigate how Natorp introduces his position in dialogue with Kant’s position and with contemporary approaches to the problem, psychologism and logicism. We will argue that the question of how a cognition may refer to the object requires rethinking the method of philosophy. It will be shown that the Kantian question of how thinking can have reference to objects was badly posed. The question is how the understanding can be the source of objectivity and not how it relates to the objects. We will study the arguments that led Natorp to argue that the object is the result of a construction of the understanding. The hypothesis of this investigation is that Natorp’s redefinition of the distinction between intuitions and concepts is based on a new conception of the philosophical method. We expect to exhibit that the criticism of psychologism and logicism are the pillars on which the new conception of the distinction between intuitions and concepts is based.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.