Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Ruthenium- and cobalt-based artificial metalloenzymes for photocatalytic water oxidation in artificial photosynthesis

  • E.A. Polanco Rivas
Datum
woensdag 7 juni 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof⁠.dr⁠. S⁠. Bonnet
  • dr. A⁠. Pandit

Samenvatting

Producing green energy has become the main goal in our society in the search of reducing or eliminating the carbon emission from fossil fuels. In this project, I used proteins as a tool to develop an artificial system capable of promoting the most demanding reaction in photosynthesis, water oxidation, as a new concept of producing energy from a green source. For this purpose, a screening study of the interaction between selected proteins and a library of photocatalytic ruthenium and cobalt complexes was carried out. The results from such study allowed the production of two types of artificial metalloenzymes (ArM) which were proven to be able to perform water oxidation reaction via blue light irradiation. These findings lead to develop ruthenium and cobalt metalloenzymes as promising candidates for artificial photosynthesis in bio-inspired systems.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
06 - 2857 6982 
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.