Universiteit Leiden

nl en

Boekpresentatie

Presentatie Tot publijcque dienst der studie. Boeken uit de Bibliotheca Thysiana

Datum
woensdag 10 mei 2023
Tijd
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden

Leiden
Zaal
Tempelzaal

Op woensdag 10 mei a.s. verschijnt Tot publijcque dienst der studie, een rijk geïllustreerd boek op groot formaat waarin een kleine honderd boeken uit de Leidse Bibliotheca Thysiana worden voorgesteld door evenzovele wetenschappers, afkomstig uit binnen- en buitenland en gespecialiseerd in de meest uiteenlopende disciplines.

De Bibliotheca Thysiana werd in 1653 bij testament gesticht door Johannes Thysius (1622-1653). Thysius was een telg uit een welgestelde, protestantse familie afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden, die aan het eind van de zestiende eeuw naar de Nederlandse Republiek was gevlucht. Tijdens zijn korte leven slaagde hij erin een imposante boekencollectie bijeen te brengen, waarin alle belangrijke wetenschapsgebieden van zijn tijd vertegenwoordigd waren. In zijn testament gaf Thysius aan dat er een speciaal pand moest worden gebouwd waarin zijn bibliotheek zou worden ondergebracht, zodat de boeken beschikbaar zouden zijn ‘tot publijcque dienst der studie’. In dat gebouw op de hoek van het Rapenburg en de Groenhazengracht, ontworpen door de Leidse stadsarchitect Arent van ’s-Gravesande, is de collectie nog altijd gehuisvest.

De presentatie vindt plaats in de Tempelzaal van het Rijkmuseum van Oudheden (Rapenburg 28, Leiden). De inloop is vanaf 15.30 uur. Om 15.45 uur is er een woord van welkom, gevolgd door een korte introductie op het project. Om 16.00 uur vindt de aanbieding plaats van het eerste exemplaar van het boek aan Henri Lenferink, burgemeester van Leiden. De presentatie sluit af met een borrel tijdens welke het boek te koop is.

Wim van Anrooij & Paul Hoftijzer (curatoren Bibliotheca Thysiana)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.