Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Immuno-photodynamic therapy of cancer

  • R.V. Huis in 't Veld
Datum
donderdag 25 mei 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. F. A. Ossendorp
  • Prof.dr. M. J. Jager
  • dr. L. J. Cruz

Samenvatting

Fotodynamische therapie (‘Photodynamic Therapy’, PDT) is een vorm van kankerbehandeling, waarbij licht-absorberende moleculen (zogeheten fotosensitizers) worden toegediend aan patiënten, die deze energie gebruiken om schade aan tumoren en hun bloedvaten te induceren. We laten zien dat deze schade aan bloedvaten kan leiden tot hogere concentratie van antitumor moleculen in de tumor, wat een betere antitumorwerking met minder bijwerkingen als gevolg kan hebben. Verder laten we zien dat PDT, tumorceldood initieert op een manier waardoor het immuunsysteem geactiveerd raakt en dat dit na combinatie met additionele immuuntherapie kan leiden tot een zeer goede antitumor werking. Daarnaast tonen we aan dat extracellulaire ‘vesicles’ (EV) kunnen worden gebruikt als dragers van antitumor moleculen. Deze EV zijn blaasjes die afkomstig zijn van cellen en daardoor qua structuur en compositie lijken op kleinere versies van deze cellen, die gebruikt worden voor communicatie tussen cellen. We laten zien dat deze EV ook geschikte dragers kunnen zijn voor fotosensitizers en in staat zijn tot een efficiënte vorm van PDT. We tonen ook aan dat het celtype en de immunologische staat waar deze cellen in verkeren, een sterke invloed kunnen hebben op de antitumor respons van deze EV, waarbij immuun cellen in ontstekingsstaat de beste antitumor werking hebben. Tenslotte laten we zien dat een nieuwe fotosensitizer, AU-011, op een specifieke manier tumorcellen doodmaakt. PDT met AU-011, gecombineerd met immuuntherapie in de vorm van ‘checkpunt blokkade’ antilichamen, is in staat om zowel primaire als uitgezaaide tumoren volledig op te ruimen in het merendeel van behandelde diermodellen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.