Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Hysterons and Pathways in Mechanical Metamaterials

  • J. Ding
Datum
woensdag 31 mei 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M.L. van Hecke
  • dr. M. Serra Garcia

Samenvatting

Mechanical metamaterials are carefully engineered materials whose properties are controlled by their structure, not by their composition, which allows using metamaterials to study and control physical effects in detail. Here we develop metamaterials to study the sequential, complex response of frustrated materials that are cyclically driven. In particular, we focus on metamaterials that act as collections of hysteretic, bistable elements called hysterons. We create hysterons in metamaterials by using local frustration at defects and by using a competition between two global, incompatible deformations modes.We show how we can tune these hysterons, both by rational design and by using spatial gradients in the mechanical driving. Then we show that collectively, our samples exhibit complex transition pathways, including those with avalanches, and study the role of hysteron interactions.Finally, we explore how to control the frustration by local defects in so-called monoholar metamaterials.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
06 - 2857 6982 
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.