Universiteit Leiden

nl en

Promotie

The two faces of MuSK antibody pathogenicity and their cause and consequences in myasthenia gravis

  • D.L.E. Vergoossen
Datum
dinsdag 7 maart 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr.ir. S.M. van der Maarel
  • Prof.dr. J.J.G.M. Verschuuren

Samenvatting

The two faces of MuSK antibody pathogenicity and their cause and consequences in myasthenia gravis

Korte omschrijving promotieonderzoek
Bij de spierziekte MuSK myasthenia gravis worden er antistoffen geproduceerd tegen het spiereiwit MuSK. MuSK is erg belangrijk voor een efficiënte communicatie tussen de zenuw en de spier. MuSK antistoffen verstoren dit, waardoor patiënten spierzwakte ervaren.

De meeste MuSK antistoffen zijn van het subtype IgG4. Dit is het enige subtype in mensen dat armen kan uitwisselen met andere subtype IgG4 antistoffen. Hierdoor kunnen de antistoffen met 1 in plaats van 2 armen aan hun originele target binden. In dit proefschrift heb ik onderzocht of MuSK antistoffen met 1 of 2 armen tegen MuSK in staat zijn om spierzwakte te veroorzaken.

Op basis van recepten geïsoleerd uit immuuncellen van patiënten, heb ik MuSK antistoffen nagemaakt die met 1 óf 2 armen aan MuSK kunnen binden. In muizen veroorzaakten de 1-armige MuSK antistoffen snel ernstige spierzwakte. De 2-armige MuSK antistoffen veroorzaakten daarentegen geen spierzwakte of de spierzwakte duurde langer om zich te ontwikkelen. Dat MuSK antistoffen meestal van het subtype IgG4 zijn, waardoor ze 1 arm kunnen uitwisselen, versterkt hun ziekteverwekkende capaciteit. Dit is een nieuw ziektemechanisme.

De verklaring voor de verschillende effecten van 1 of 2-armige MuSK antistoffen is dat de 1-armige MuSK antistoffen het aanzetten van MuSK blokkeren, terwijl de 2-armige MuSK antistoffen MuSK juist zelf aan kunnen zetten. Afhankelijk van het aantal armen dat aan MuSK kan binden hebben MuSK antistoffen dus tegenovergestelde effecten. De relatieve hoeveelheden van MuSK antistoffen met 1 of 2 armen tegen MuSK zal dus bepalen welke verstorende processen dominant zijn in een patiënt. Het begrijpen en onderscheiden van deze verschillende ziektemechanismen geeft aanknopingspunten voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.