Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

The two faces of MuSK antibody pathogenicity and their cause and consequences in myasthenia gravis

  • D.L.E. Vergoossen
Date
Tuesday 7 March 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. S.M. van der Maarel
  • Prof. J.J.G.M. Verschuuren

Summary

 

The two faces of MuSK antibody pathogenicity and their cause and consequences in myasthenia gravis

Korte omschrijving promotieonderzoek
Bij de spierziekte MuSK myasthenia gravis worden er antistoffen geproduceerd tegen het spiereiwit MuSK. MuSK is erg belangrijk voor een efficiënte communicatie tussen de zenuw en de spier. MuSK antistoffen verstoren dit, waardoor patiënten spierzwakte ervaren.

De meeste MuSK antistoffen zijn van het subtype IgG4. Dit is het enige subtype in mensen dat armen kan uitwisselen met andere subtype IgG4 antistoffen. Hierdoor kunnen de antistoffen met 1 in plaats van 2 armen aan hun originele target binden. In dit proefschrift heb ik onderzocht of MuSK antistoffen met 1 of 2 armen tegen MuSK in staat zijn om spierzwakte te veroorzaken.

Op basis van recepten geïsoleerd uit immuuncellen van patiënten, heb ik MuSK antistoffen nagemaakt die met 1 óf 2 armen aan MuSK kunnen binden. In muizen veroorzaakten de 1-armige MuSK antistoffen snel ernstige spierzwakte. De 2-armige MuSK antistoffen veroorzaakten daarentegen geen spierzwakte of de spierzwakte duurde langer om zich te ontwikkelen. Dat MuSK antistoffen meestal van het subtype IgG4 zijn, waardoor ze 1 arm kunnen uitwisselen, versterkt hun ziekteverwekkende capaciteit. Dit is een nieuw ziektemechanisme.

De verklaring voor de verschillende effecten van 1 of 2-armige MuSK antistoffen is dat de 1-armige MuSK antistoffen het aanzetten van MuSK blokkeren, terwijl de 2-armige MuSK antistoffen MuSK juist zelf aan kunnen zetten. Afhankelijk van het aantal armen dat aan MuSK kan binden hebben MuSK antistoffen dus tegenovergestelde effecten. De relatieve hoeveelheden van MuSK antistoffen met 1 of 2 armen tegen MuSK zal dus bepalen welke verstorende processen dominant zijn in een patiënt. Het begrijpen en onderscheiden van deze verschillende ziektemechanismen geeft aanknopingspunten voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

 

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.