Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Lekenpraatje

Specerijenoorlog: Ternate, Makassar, de VOC en de strijd om de Ambonse eilanden (c. 1600- 1656)

Datum
dinsdag 28 maart 2023
Tijd
Locatie
P.J. Veth
Nonnensteeg 1-3
2311 VJ Leiden
Zaal
1.01

Er is een toenemend bewustzijn van de gewelddadige ontvolking van de Banda-eilanden in de periode 1609-1621 door de VOC, in haar pogingen om exclusieve controle te krijgen over nootmuskaat. De bredere conflicten in de regio over kruidnagel, die nog decennia hierna doorgingen, blijven vooralsnog echter sterk onderbelicht. In zijn proefschrift onderzoekt Tristan Mostert deze zeventiende-eeuwse specerijenoorlogen, en de invloed van zowel fysieke omgevingsfactoren als de politieke dynamiek van de regio, vanaf de aankomst van de eerste Nederlandse schepen in het gebied tot de vestiging van koloniale controle over Ambon, Hoamoal en de omliggende eilanden rond 1656. Voorafgaand aan de verdediging licht Tristan Mostert in zijn 'lekenpraatje' zijn voornaamste bevindingen op toegankelijke wijze toe.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.