Universiteit Leiden

nl en

Salonlezing - Van Dall-E, ChatGPT tot Anne Frank: AI en de geesteswetenschappen

Datum
vrijdag 3 maart 2023
Tijd
Locatie
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk. 

Bij de recente onthulling van een controversiële “nieuwe” verrader van Anne Frank speelde AI een belangrijke rol. Deze controversiële casus toont al aan dat een kritische benadering van kunstmatige intelligentie binnen de geesteswetenschappen meer dan ooit nodig is. Voorbeelden van gebruik van AI binnen de geesteswetenschappen, waaronder bijvoorbeeld ook algoritmes die schilderijen en proza maken, roepen vragen op over hoe we de uitingen van de menselijke geest het beste kunnen begrijpen en verklaren.   

Over de spreker

Tom Slootweg is universitair docent eigentijdse mediageschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast de geschiedenis van oude media uit de twintigste eeuw, hebben de vele nieuwe mediavormen van de vroege twintigste eeuw tot nu zijn bijzondere aandacht. 

Filosoof en LIACS professor Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet de lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in deze reeks? Kijk dan hier

Toegang met museumkaart en collegekaart is gratis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.