Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Immunotherapy in advanced melanoma - crossing borders

  • M.K. van der Kooij
Datum
donderdag 30 maart 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. S.H. van der Burg

Samenvatting

De eerste, nog niet eerder gepubliceerde, resultaten van een echte Leidse studie worden in dit proefschrift gepresenteerd. Monique Krystyna van der Kooij laat zien dat met een nieuwe combinatie van behandelingen het afweersysteem van patiënten kan worden gebruikt om alsnog hun eigen huidkanker (melanoom) te bestrijden. Immuuntherapie met de patiënt zijn eigen afweercellen is geen nieuw begrip binnen de geneeskunde. Maar in Leiden wordt een mildere, voor de patiënt beter te verdragen voorbehandeling gebruikt om het lichaam klaar te maken voor de in het laboratorium vermenigvuldigde afweercellen. Deze milde voorbehandeling, in combinatie met de patiënt zijn eigen afweercellen en een immuun checkpoint inhibitor, is uniek. Het feit dat deze combinatie veilig is en dat de voorlopige resultaten laten zien dat een deel van de patiënten er ook (langdurig) baat van heeft, geeft hoop voor de toekomst.

Een tweede belangrijke bevinding uit het proefschrift is dat behandeling met immuun checkpoint inhibitoren veilig gegeven kan worden aan patiënten met vaak voorkomende auto-immuunziekten, iets wat ongeveer bij 1 op de 10 patiënten met uitgezaaid melanoom voorkomt. Tot nu toe werd gevreesd dat door de rem van het immuunsysteem af te halen, de auto-immuunziekte zou opvlammen. Door te laten zien dat dit niet gebeurt, heeft een grote groep patiënten alsnog toegang gekregen tot deze vaak succesvolle therapie.

Toch slaat behandeling met immuun checkpoint inhibitoren niet aan bij elk type melanoom. In dit proefschrift wordt getoond dat patiënten met een melanoom in het oog geen baat hebben van deze behandeling, maar wel de bijwerkingen ervaren.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.