Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Immunotherapy in advanced melanoma - crossing borders

  • M.K. van der Kooij
Date
Thursday 30 March 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. S.H. van der Burg

Summary

De eerste, nog niet eerder gepubliceerde, resultaten van een echte Leidse studie worden in dit proefschrift gepresenteerd. Monique Krystyna van der Kooij laat zien dat met een nieuwe combinatie van behandelingen het afweersysteem van patiënten kan worden gebruikt om alsnog hun eigen huidkanker (melanoom) te bestrijden. Immuuntherapie met de patiënt zijn eigen afweercellen is geen nieuw begrip binnen de geneeskunde. Maar in Leiden wordt een mildere, voor de patiënt beter te verdragen voorbehandeling gebruikt om het lichaam klaar te maken voor de in het laboratorium vermenigvuldigde afweercellen. Deze milde voorbehandeling, in combinatie met de patiënt zijn eigen afweercellen en een immuun checkpoint inhibitor, is uniek. Het feit dat deze combinatie veilig is en dat de voorlopige resultaten laten zien dat een deel van de patiënten er ook (langdurig) baat van heeft, geeft hoop voor de toekomst.

Een tweede belangrijke bevinding uit het proefschrift is dat behandeling met immuun checkpoint inhibitoren veilig gegeven kan worden aan patiënten met vaak voorkomende auto-immuunziekten, iets wat ongeveer bij 1 op de 10 patiënten met uitgezaaid melanoom voorkomt. Tot nu toe werd gevreesd dat door de rem van het immuunsysteem af te halen, de auto-immuunziekte zou opvlammen. Door te laten zien dat dit niet gebeurt, heeft een grote groep patiënten alsnog toegang gekregen tot deze vaak succesvolle therapie.

Toch slaat behandeling met immuun checkpoint inhibitoren niet aan bij elk type melanoom. In dit proefschrift wordt getoond dat patiënten met een melanoom in het oog geen baat hebben van deze behandeling, maar wel de bijwerkingen ervaren.

 

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.