Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Synthetic peptides as tools in chemical immunology

  • W. Doelman
Datum
donderdag 9 februari 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

In de chemische immunology ontwikkelen we verschillende moleculaire gereedschappen die ons helpen verschillende aspecten van het immuunsysteem beter te begrijpen. Dit proefschrift beschrijft nieuwe synthetische methodologie voor het produceren van verscheidende (glyco)peptiden en de toepassing van deze peptiden in het bestuderen van verscheidende immunologische processen. Het eerste deel van het proefschrift gaat over nieuwe inzichten in het ontstaan van de ziekte multiple sclerose, door onderzoek te doen naar lectine gestuurde immunotolerantie en een biochemische studie naar verschillen tussen een belangrijk menselijk antigeen en de dierlijke vorm van dit molecule. Het tweede deel omschrijft nieuwe multivalent geglycosyleerde peptides, welke gebruikt kunnen worden om lectine interacties en lectine-gestuurde antigeen opname te bestuderen. Het laatste stuk van deze thesis omschrijft een nieuwe manier om peptides met een trans-cyclooctene beschermde lysine te produceren, welke een interessante nieuwe categorie van moleculair gereedschap binnen de chemische biology vormen.

Promotor(en)

  • Dr. S.I. van Kasteren
  • Prof.dr. H.S. Overkleeft

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.