Universiteit Leiden

nl en

Salonlezing - Sociale media, polarisatie en het zwartepietendebat

Datum
vrijdag 3 februari 2023
Tijd
Locatie
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk. 

Sociale media spelen een beduidende rol in de toenemende polarisatie van de samenleving. Lidwien van de Wijngaert laat zien welke rol twitter speelt bij één van de splijtzwammen in het huidige publieke debat: de discussies rondom Zwarte Piet. Haar onderzoek legt ‘echo chambers’ en  ‘filter bubbles’ bloot die de tegenstellingen versterken. Uit de interactie tussen verschillende groepen blijkt dat het omgaan met verandering en het behoud van identiteit (dan wel het opeisen daarvan) achterliggende oorzaken zijn. Om polarisatie te beteugelen is het belangrijk om verandering te realiseren met respect voor de identiteit van verschillende groepen.   

Over de spreker

Na een lange academische carrière werkt Lidwien van de Wijngaert sinds augustus 2021 als onderzoeker bij het communicatie- en onderzoeksbureau EMMA in Den Haag. Daarnaast is ze als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit. Van de Wijngaert doet onderzoek naar overheidscommunicatie in relatie tot informatietechnologie.

Filosoof en LIACS professor Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet de lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in deze reeks? Kijk dan hier

Toegang met museumkaart en collegekaart is gratis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.