Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Een onzekere wereld - van complottheorieën naar alarmsignalen in ons brein

Datum
maandag 13 februari 2023
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019 en online

In tijden van verhoogde onzekerheid zijn mensen vaker geneigd om complottheorieën aan te hangen. Dit werd pijnlijk duidelijk tijdens de Covid-19 pandemie, gekenmerkt door extreme wereldwijde onzekerheid, met als gevolg een ongekende toename van complottheorieën in Nederland. Dr. Jelle van Buuren, verbonden aan het instituut voor ‘Security and Global Affairs’, zal aan de hand van voorbeelden toelichten hoe complottheorieën kunnen ontstaan en welke factoren een rol spelen in de aantrekkingskracht ervan. Hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie Ellen de Bruijn, illustreert wat de gevolgen zijn als je wereld altijd onzeker is, zoals bij patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis. Zij hebben veel moeite om met onzekerheid om te gaan, maar hun pogingen om hun ervaren onzekerheid te verminderen zijn juist vaak contraproductief. Door een kijkje te nemen in het brein van deze patiënten op het moment dat zij fouten maken, kunnen we beter begrepen hoe hun complexe patronen van dwanghandelingen ontstaan en in stand blijven.

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.