Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Selective fetal growth restriction in identical twins: from womb to adolescence

  • S.G. Groene
Datum
woensdag 11 januari 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. E. Lopriore
  • Prof.dr. B.T. Heijmans

Samenvatting

Dertig procent van de tweelingen die jaarlijks in Nederland wordt geboren, is eeneiig. Per toeval splitst één bevruchte eicel  zich tijdens het delen in tweeën. Dit noemen we ook wel een ‘identieke’ tweeling, omdat zij precies hetzelfde genenpakket van hun ouders hebben.

In 70% van de eeneiige tweelingen, delen de kinderen in de baarmoeder ook samen één moederkoek, de placenta, die de kinderen  voorziet van voedingsstoffen. Deze gedeelde placenta kan oneerlijk verdeeld zijn. Dat betekent dat een van de kinderen een veel kleiner oppervlak van de placenta heeft ten opzichte van de ander en dus ook minder voedingsstoffen krijgt. Zo ontstaat er tijdens de zwangerschap een groeiverschil, ook wel ‘selectieve groeivertraging’ genoemd. Bij de geboorte is een groot  verschil in geboortegewicht zichtbaar. Soms kan het ene kind bijna twee keer zo groot zijn als de ander.

Deze tweelingen worden gezien als een kwetsbare patiëntengroep, waarin veel complicaties kunnen optreden. Toch is er veel onbekend over de gevolgen van selectieve groeivertraging voor de gezondheid van deze tweelingen, wat een goede informatievoorziening voor ouders en risicoschatting door zorgverleners in de weg staat. Tegelijkertijd kunnen deze tweelingen worden beschouwd als een uniek natuurlijk ‘experiment’ om de vroege oorsprong van ziekte en gezondheid na een ongunstige omgeving in de baarmoeder te onderzoeken. Het groei-vertraagde kind kan namelijk worden vergeleken met een genetisch identieke, normaal gegroeide tweelingbroer/zus die in dezelfde baarmoeder van dezelfde moeder heeft gezeten op hetzelfde moment.

In dit proefschrift heeft Sophie Groene onderzoek gedaan naar de placenta mechanismes en de korte- en lange termijn uitkomsten van deze bijzondere groep tweelingen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.