Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Selective fetal growth restriction in identical twins: from womb to adolescence

  • S.G. Groene
Date
Wednesday 11 January 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. E. Lopriore
  • Prof. B.T. Heijmans

Summary

Dertig procent van de tweelingen die jaarlijks in Nederland wordt geboren, is eeneiig. Per toeval splitst één bevruchte eicel  zich tijdens het delen in tweeën. Dit noemen we ook wel een ‘identieke’ tweeling, omdat zij precies hetzelfde genenpakket van hun ouders hebben.

In 70% van de eeneiige tweelingen, delen de kinderen in de baarmoeder ook samen één moederkoek, de placenta, die de kinderen  voorziet van voedingsstoffen. Deze gedeelde placenta kan oneerlijk verdeeld zijn. Dat betekent dat een van de kinderen een veel kleiner oppervlak van de placenta heeft ten opzichte van de ander en dus ook minder voedingsstoffen krijgt. Zo ontstaat er tijdens de zwangerschap een groeiverschil, ook wel ‘selectieve groeivertraging’ genoemd. Bij de geboorte is een groot  verschil in geboortegewicht zichtbaar. Soms kan het ene kind bijna twee keer zo groot zijn als de ander.

Deze tweelingen worden gezien als een kwetsbare patiëntengroep, waarin veel complicaties kunnen optreden. Toch is er veel onbekend over de gevolgen van selectieve groeivertraging voor de gezondheid van deze tweelingen, wat een goede informatievoorziening voor ouders en risicoschatting door zorgverleners in de weg staat. Tegelijkertijd kunnen deze tweelingen worden beschouwd als een uniek natuurlijk ‘experiment’ om de vroege oorsprong van ziekte en gezondheid na een ongunstige omgeving in de baarmoeder te onderzoeken. Het groei-vertraagde kind kan namelijk worden vergeleken met een genetisch identieke, normaal gegroeide tweelingbroer/zus die in dezelfde baarmoeder van dezelfde moeder heeft gezeten op hetzelfde moment.

In dit proefschrift heeft Sophie Groene onderzoek gedaan naar de placenta mechanismes en de korte- en lange termijn uitkomsten van deze bijzondere groep tweelingen.

 

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.