Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Extinguishing metaflammation

  • H.J.P. van der Zande
Datum
donderdag 26 januari 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M. Yazdanbakhsh

Samenvatting

Een chronisch hogere energie-inname dan -verbruik leidt tot overgewicht en obesitas, en verhoogt het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten zoals diabetes type 2 (suikerziekte). Huidige medicatie is vooral gericht op symptoombestrijding en onvoldoende in staat het tij te keren in de strijd tegen diabetes type 2. Daarom zijn nieuwe, innovatieve behandelmethoden nodig die (betere) alternatieven bieden voor huidige medicijnen, en/of die leefstijlinterventies ondersteunen om de druk van de ziekte op de maatschappij te verlichten.

Diabetes type 2 wordt mede veroorzaakt door chronische ontsteking in het vetweefsel en de lever. Dit fenomeen noemen we metaflammatie. Hierbij worden cellen van het immuunsysteem, onder andere macrofagen, in deze weefsels geactiveerd waardoor zij signaalstofjes gaan produceren, zogenaamde cytokines. Deze cytokines bevorderen de ontsteking en verlagen de gevoeligheid voor insuline, wat ten grondslag ligt aan het ontwikkelen van diabetes type 2. De precieze omgevingsfactoren in het vetweefsel en de lever en veranderingen in de macrofaag die zorgen voor het bevorderen van metaflammatie, zijn tot op heden nog niet volledig bekend.

Dit proefschrift beschrijft manieren waarop macrofagen en andere immuuncellen insulinegevoeligheid in muizen met overgewicht bewaken. Zo leidt overgewicht bijvoorbeeld tot verhoogde productie van het molecuul soluble mannose receptor, wat macrofagen activeert en insulinegevoeligheid vermindert. Daarnaast wordt beschreven hoe enkele moleculen die het immuunsysteem beïnvloeden, waaronder een molecuul verkregen uit parasieten en een nieuw voedingssupplement gebaseerd op plantenextracten, insulinegevoeligheid in muizen met overgewicht verbeteren. De resultaten bieden mogelijk aanknopingspunten voor nieuwe of verbeterde behandelstrategieën voor diabetes type 2.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.