Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Extinguishing metaflammation

  • H.J.P. van der Zande
Date
Thursday 26 January 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. M. Yazdanbakhsh

Summary

Een chronisch hogere energie-inname dan -verbruik leidt tot overgewicht en obesitas, en verhoogt het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten zoals diabetes type 2 (suikerziekte). Huidige medicatie is vooral gericht op symptoombestrijding en onvoldoende in staat het tij te keren in de strijd tegen diabetes type 2. Daarom zijn nieuwe, innovatieve behandelmethoden nodig die (betere) alternatieven bieden voor huidige medicijnen, en/of die leefstijlinterventies ondersteunen om de druk van de ziekte op de maatschappij te verlichten.

Diabetes type 2 wordt mede veroorzaakt door chronische ontsteking in het vetweefsel en de lever. Dit fenomeen noemen we metaflammatie. Hierbij worden cellen van het immuunsysteem, onder andere macrofagen, in deze weefsels geactiveerd waardoor zij signaalstofjes gaan produceren, zogenaamde cytokines. Deze cytokines bevorderen de ontsteking en verlagen de gevoeligheid voor insuline, wat ten grondslag ligt aan het ontwikkelen van diabetes type 2. De precieze omgevingsfactoren in het vetweefsel en de lever en veranderingen in de macrofaag die zorgen voor het bevorderen van metaflammatie, zijn tot op heden nog niet volledig bekend.

Dit proefschrift beschrijft manieren waarop macrofagen en andere immuuncellen insulinegevoeligheid in muizen met overgewicht bewaken. Zo leidt overgewicht bijvoorbeeld tot verhoogde productie van het molecuul soluble mannose receptor, wat macrofagen activeert en insulinegevoeligheid vermindert. Daarnaast wordt beschreven hoe enkele moleculen die het immuunsysteem beïnvloeden, waaronder een molecuul verkregen uit parasieten en een nieuw voedingssupplement gebaseerd op plantenextracten, insulinegevoeligheid in muizen met overgewicht verbeteren. De resultaten bieden mogelijk aanknopingspunten voor nieuwe of verbeterde behandelstrategieën voor diabetes type 2.

 

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.